TIW-Survivors is een Honkbal en Softbalvereniging, opgericht in Diemen in het jaar 1988. Dat was het moment waarop de verenigingen H.C.T.I.W. en Survivors fuseerden.

H.C.T.I.W. (Honkbal Club Trainen Is Winnen) is opgericht in 1940. In de begintijd werd er gespeeld aan de Amsteldijk 107 in Amsterdam Oost. In 1944 verhuisde de vereniging naar sportpark Drieburg. Daar speelt nu JOS-Watergraafsmeer. De laatste verhuizing was in 1979 naar de huidige locatie waar eerder Giants Diemen speelde. Giants Diemen is op haar beurt weer de vereniging waaruit Survivors is ontstaan.

In Amsterdam Oost begon in 1924 de voetbalclub V.V.G.A. (Vereniging Voor Gemeente Ambtenaren) met een honkbal afdeling. Deze vereniging bestaat nog steeds met als sporten tennis, voetbal en bridge. In 1966 veranderde de honkbal afdeling haar naam in H.V.G.A. (Honkbal Vereniging Giants Amsterdam) en ging spelen op Sportpark Ookmeer. Daar speelde later De Spartaan en nu Pirates. In 1967 verhuisde de vereniging alweer nu naar de huidige plek op Sportpark de Diemen om daar verder te gaan als Giants Diemen. Ook daar maar kort want in 1970 vertrok de club naar sportpark Spoorzicht aan de Harmonielaan in Diemen.

Ook Ajax had vroeger een honkbalafdeling (trouwens ook een atletiek en cricket afdeling).

Ajax Honkbal 1967rood

Wist je dat Johan Cruijff (bij Ajax) en Johan Neeskens (bij R.C.H.) honkbalden tussen de voetbalseizoenen?

In 1972 besloot Ajax de honkbalvereniging op te heffen. Door snel als nieuwe vereniging verder te gaan werd de hoofdklasse plek veiliggesteld en men besloot te fuseren met Giants Diemen. Luycks was de eerste sponsor die de club steunde, die doorging als Luycks Giants. In 1974 degradeerde de vereniging naar de eerste klasse. Al snel hierna kwamen de softbaldames van De Geuzen over naar Diemen. Zij speelden in de eerste klasse waardoor het softbal in Diemen haar eerste team niet langer in het rayon Amsterdam had.

eerste-jaar-Gaints_1973_breed

In 1976 promoveerde het eerste honkbalteam weer naar de hoofdklasse en kreeg een nieuwe sponsor: Unique Uitzendbureau. Als Unique Giants brak een langdurige periode in de hoofdklasse aan.

Het bestuur van de vereniging stelde voor om naar Almere te verhuizen, waar tevens het hoofdkantoor van de sponsor was gevestigd. Vele leden en vooral jeugdleden waren het met deze verhuizing oneens. De jeugd zou dan moeten spelen in het rayon “Midden Nederland”, met wedstrijden in o.a. Ede en Wageningen. Verontruste ouders hebben vervolgens het initiatief genomen om een nieuwe vereniging op te richten. Vele, vele vergaderingen later werd Survivors opgericht, een zeer toepasselijke naam.

Er werd nog even gespeeld aan de Harmonielaan maar net als S.V. Diemen moest ook Survivors van Sportpark Spoorzicht vertrekken. De gemeente Diemen wilde daar gaan bouwen. Dat is uiteindelijk nooit gebeurd, het is nu een natuurgebied waar je nog steeds het gravel van Giants Diemen terug kunt vinden.

H.C.T.I.W. speelde op sportpark de Diemen dus een fusie met Survivors lag voor de hand. Beide verenigingen zagen dit wel zitten. Daarmee was de fusievereniging TIW-Survivors geboren.

Met een grote groep leden werd geholpen met de bouw van ons clubhuis, e.e.a. in samenspraak met de aannemer. Een prestatie om trots op te zijn!.

DCF 1.0

Begin 2016 is daar een derde fusiepartij bijgekomen. De Amsterdamse Honk- en Softbalvereniging Vatos (Spaans voor ‘vrienden/makkers’) maakte al langer gebruik van de velden van TIW-Survivors. Deze samenwerking bleek dusdanig goed, dat is besloten om beide verenigingen samen te laten gaan. De Vatos teams zijn onderdeel van TIW-Survivors geworden, maar hebben nog steeds hun eigen identiteit en spelen in hun eigen (bordeauxrode) tenue.

In 2021 is TIW-Survivors samen met Vatos verhuisd van Diemen naar Sportpark Middenmeer in Amsterdam Oost. We delen daar momenteel de faciliteiten met O.V.V.O. Beide clubs werken inmiddels op verschillende gebieden samen.